Малките и средни предприятия представляват 99.8% от всички предприятия в България,

...
Малките и средни предприятия представляват 99.8% от всички предприятия в България,
Коментари Харесай

ББР щрихира проблемите на малкия и среден бизнес

Малките и междинни предприятия представляват 99.8% от всички предприятия в България, основават 65% от добавената стойност в стопанската система и поддържат 75% от работните места в страната. Но имат и най-ниската междинна продуктивност в Европейски Съюз. Това демонстрира изследване, оповестено от Българската банка за развиване.

Банката регистрира, че проблемите пред дребния и междинен бизнес са се задълбочили от пандемията, само че и отвън нейния резултат, остават и голям брой усложнения. ББР дава образец с висок разход на сила – 3.5 пъти повече енергийни запаси за произвеждане на единица Брутният вътрешен продукт от междинния в Европейски Съюз, както и с липса на управнически потенциал, човешки и финансови запаси. Оказва се, че те се намират в неравностойно състояние по отношение на огромните корпоративни клиенти. При дребните и междинни компании се следят и незадоволителни вложения във фирмени нововъведения, рационализация и интернационалните вериги за взаимна работа.

" Проучването демонстрира, че условието за голям брой документи утежнява процедурата по кандидатстване и е спомагателна спънка за развиването на малкия и междинен бизнес. Потребностите са свързани с по-гъвкави условия за кредитиране и  потребление на гаранционни и улесняващи принадлежности, които да отстраняват най-често срещаните спънки при търсенето на банково финансиране: незадоволителното поръчителство, неналичието на кредитоспособен съдлъжник при нов бизнес и на самоучастието при вложения. Това е изключително значимо при индикатора, че три от всеки пет компании (58,6%) си обезпечават нужното финансиране  посредством банкови заеми за разгръщане на бизнеса и планувано нарастване на приходите ", показват още от ББР.

От банката споделят също, че над половината от дребните и междинни предприятия (53.9%), които ще търсят външно финансиране през идващите 6 месеца, ще аплайват за суми до 350 хиляди лв.. На второ място по условен дял са тези, които ще търсят средства от 350 хиляди лева до 1 млн. лева,  с условен дял от 27.7% на 100. Едва 3.8% от фирмите се нуждаят от финансиране над 5 млн. лева, като този вид кредити са нужни на компаниите в най-голяма степен при разширение на износа.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР